fbpx

Блог

Как да не блокираме на английски?

разговорен английски

На всички ни се е случвало, докато говорим, изведнъж всички думи да излязат от главата ни. Колкото и да е досадно това, то се случва на всички и не само на английски. На български също може да блокирате… В този урок ще ви разкрия няколко от най-добрите ми съвети как да се справяте в такава ситуация и така да повишите вашата увереност, за да говорите свободен разговорен английски.

Какво да правите, ако ви питат нещо, на което не можете да отговорите?

Първо да разгледаме основните ситуации, в които може да ви се случи да блокирате. Може да сте на някакво събитие и някой да ви пита нещо, а вие да нямате никаква идея какво да му отговорите. Независимо дали не разбирате въпроса, дали са ви питали нещо странно или просто не сте подготвени по темата, винаги е неприятно, когато няма какво да отговорите. Такива ситуации за неизбежни, когато става въпрос за разговорен английски. 
И така… Към съветите:

Buy yourself some time

Първата и най-важна стъпка за справяне с подобни ситуации е да спечелите време. Ето ви е няколко фрази, с които да си осигурите малко допълнително време, за да помислите. “Great question, let me think about that for a moment”, което в превод означава – Добър въпрос, дайте ми момент да помисля. Друг хубав вариант е “You know, I’ve never thought about that before. Let me think about it.” Това означава – “Знаете ли, не съм мислил по този въпрос преди. Нека да помисля за момент”. Също така можете да използвате “You know, I am not sure, give me a second to think about it.” Всеки от тези изрази ще ви осигури няколко секунди, в които да си съберете мислите. 

Отговорете с въпрос

Ако наистина нямате идея какво да отговорите, можете да ги питате за тяхното мнение. Изрази като “You know, I’m really not sure. What about you?”, са много полезни. Това в превод означава “Наистина не знам, Вие какво мислите?”. Така се освобождавате временно от отговор и имате много допълнително време. Друг израз, който можете да използвате е – “You know, I don’t know what I think about it. What about you?” Само внимавайте с тази стратегия, защото тя е добре да се използва само когато можете да попитате за мнението на другия човек.

Ако забравим какво искаме да кажем

Това се случва много често и то не само на английски, просто си забравяш мисълта и край. Ето няколко израза, за да излезете от подобни неудобни ситуации. “Oh my God! I totally lost what I wanted to say. I’m so sorry, give me a moment to think about it.” Друг подобен полезен израз е “Oh my brain just froze. I lost what I wanted to say.”. Алтернативно можете и да кажете – “I can’t find the word that I wanted to say. Maybe you can help me if I explained it.” Това изречение означава – Не мога да намеря думата, която искаш да кажа. Може би ще ми помогнете, ако ви я обясня. 

Надявам се, че тези изрази ще ви влязат в употреба. Моят съвет е да научите някои от тях наизуст, за да можете да ги използвате наготово, ако ви се наложи. За още информация гледайте видеото ми и още съвети по темата разговорен английски . Надявам се, че блокирането не ви е обезкуражило, но ако все пак имате малко нужда от мотивация вижте миналия урок, в който разглеждам причините, поради които трябва да научите английски. 

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!