fbpx

Блог

Международен ден на жената

ден на жената

В навечерието на Международния ден на жената бих искала да й посветя няколко думи. Които ще се опитам да подредя последователно, от минало към настояще. 

Каква е историята на Международния ден на жената?

В далечната 1909 година, на 28 февруари Социалистическата партия на Америка организира в Ню Йорк първия Ден на жената. След което германската революционерка Клара Цеткин на международната социалистическа женска конференция на 8-ми март 1910 г., организирана от социалистическия интернационал, предлага  работещата жена да бъде удостоена със специален ден, който да бъде посветен само на нея. Приема се „всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува денят на работничките и на международната им солидарност с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота” (Уикипедия). След като жените в Русия получават право на гласуване през 1917 година, 8-ми март се превръща в официален празник за държавата. В началото този ден е бил почитан и отбелязван предимно от комунистическите държави. Но по-късно, през 1975 година, бива приет и започва да се празнува и от Обединените нации. 

Защо има такъв ден?

Международният ден на жената е ден, в който се празнуват нейните социални, икономически и политически постижения в световен мащаб. През последните сто години този ден насочва прожекторите върху въпроси, които ефектират и вълнуват жените от цял свят. В днешно време много държави празнуват официално този ден, общества, които вярват, че правата на жената са просто нормалните човешки права на труд, на глас, вярване, основано на здрав разум. В много други държави обаче този ден бива игнориран и обречен  на забвение, общества, за които жената е слаба, глупава и не заслужава внимание, а камо ли признание, такава, каквато е приемана отпреди повече от 100 години. 

Жената и ролята ѝ днес

Да видим хронологията на събитията, свързани с желанието на жените да имат правото да работят, да гласуват, да получават равни на мъжките заплати, и докъде е стигнал този процес в наши дни, във века на високите технологии и необятни възможности, във века на напредничавото мислене. Върви ли развитието на технологиите успоредно с разконсервирането на умове, или просто едното няма нищо общо с другото поради пречката, наречена още човешко его. 

Кой каза, че жената е майка, съпруга, приятелка, сестра, партньорка, домакиня, образована и заемаща високи длъжности? Съвместими ли са всички тези неща. Защо да не попитам? И най-вече – заслужава ли работещата жена да й бъде посветен един ден в годината, или трябва задължително да си феминист, за да споделяш такова мнение. Дадено ли е на жената мястото й в обществото на равноправно човешко същество, което има еднакво ярки таланти и способности, носейки на плещите си еднакво непосилни  задължения и отговорности?

Интересни факти за жената – или по-скоро тъжни?

Няма как да съм непристрастна тук, но ще се позова на световна статистика, която сигурно ще кажете е направена от жена, която също като мен е била пристрастна и се е опитвала да заглуши бушуващия гняв срещу една поредна несправедливост. Но пък никой никога не ни е обещавал, че животът ще бъде справедлив, нали така? Та ето и статистиката. 

  • В целия свят по-малко от 15 процента от държавите имат жени лидери.
  • Само 24 процента от главните директори на компании са жени, а 25 процента от компаниите по света нямат жени във висшия си пилотаж.
  • Жените работят на най-неплатените професии и вземат в пъти по-малко от мъжете на същата работа. Тази разлика в заплатите се нарича полово разминаване в заплащането и колкото по-напред и нагоре вървим, толкова този проблем повече се задълбочава сред младото поколение в западноевропейските страни. 
  •  Да не забравяме важната роля на жената в семейството, респективно вкъщи. Жените основно се грижат за реда и чистотата вкъщи, а и те са в основата на отглеждането на децата. Как да не се ядосваш?! Значи ходя на работа и просто защото съм жена, взимам по-малко пари от колегата мъж. След това се прибирам вкъщи от работа и просто защото съм жена, започвам да готвя, да пера, да чистя и да решавам домашни заедно с малчуганите. А какво точно получавам в замяна на всичко това, просто защото съм жена? Кой да ти каже? Понякога даже и „благодаря” им се вижда дълга дума. 
  • Още статистика – когато става въпрос за здравеопазване и безопасност, жените пак влизат в рисковия фактор и пак има неравенство, защото около 850 жени на ден умират при раждане.
  • Ако все още не е станало трагично, да прибавя и още една шокираща статистика – най-много от убийствата на жени са извършени от техния семеен партньор. Колко трябва да си болен, та да посегнеш на жена?
  • Чуй пък тази информация – поради вродената им по-голяма толерантност към болка докторите много често не вярват или игнорират оплакването на жените, че имат силна болка или че имат сериозен здравословен проблем.

Вярата в доброто

Хора, какво ви става бе, какво толкова ви пречим и защо сте ни толкова ядосани, та искате да ни ликвидирате по един или друг начин?! Какво се случва в днешно време на този ден, на Деня на жената! Какво може да се случва: в някои държави мъже и деца подаряват цветя на любимите жени в техния живот. Хей, нещо хубаво дойде на хоризонта за жената! Правят празника специален. Но в основата на 8-ми март, Международния ден на жената, стоят нейните права. На този ден в различни точки на света има протести, настояващи за равенство. Тези мирни протести и непримирение на жените с отношението към тях набират мощ и сила и се доближават до финален, грандиозен успех, в което аз изобщо не се съмнявам. Аз съм избрала да вярвам в доброто и справедливостта, пък ако щеш – в различните й форми! Ако и ти си направил същия избор, прочети за книгата ми „Шерѝ“ – ще ти хареса.😊

 

Честит празник, жена! Хайде да те отпразнуваме! Ти си началото, ти си любовта, ти си грижата и двигателят зад всичко! Един ден не стига, но и на това берекет!

ден на жената
Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!