fbpx

Блог

Най-често Използваните Акроними в Английския – FYI, FAQ, LOL, ASAP и други…

акроними в английския

Днес отново ще се фокусираме върху обогатяването на речника, но ще се насочим в малко по-различна посока. Какво имам предвид? В днешния урок ще ви разясня какво означават някои от най-употребяваните акроними в английския. Много често ще ги срещате особено когато сте онлайн, така че е хубаво да ги научите!

Всички сме чували акроними като “LOL” или “OMG”. Нека да подхванем първия и да обсъдим как се образуват. Той означава “Laughing Out Loud” или на български “Смея се на глас”. Вижте първата буква на всяка дума и ще ви се изясни, от къде идват тези букви. Друг много известен акроним е “OMG” или “O My God”.

LOL

Във връзка с “LOL” има и подобен акроним, който даже по-силно подчертава, че се спуквате от смях и това е “LMFAO”. Както виждате може да има и по-дълги акроними от 3 букви. Това означава “Laughing My Freaking Ass Off”…

ASAP

Продължаваме с един от най-използваните акроними в английския и това е “ASAP”. Ако някой ви помоли да направите нещо и завърши с този акроним, това означава, че нещо е спешно и трябва да е готово колкото се може по-бързо. Самите букви идват от “As Soon As Possible”.

R.S.V.P

Ето ви още един акроним, повечето от вас най-вероятно са го срещали. “R.S.V.P” това идва от френското “Répondez, s’il vous plaît” или на английски “Please reply”. Можете да го видите много в края на имейли или покани, а понякога се използва дори и устно. 

FYI

Друг много популярен акроним е “FYI”. Това означава – “For Your Information” или на български “За твоя информация”. Този израз се използва в последно време и много в устното общуване, така че да не се изненадвате, ако го чуете.

BRB

Ето ви и един акроним, който се използва почти изцяло само за чатове – “BRB”. Той означава “Be Right Back” и се превежда като “Връщам се ей сега”. Кога можете да го използвате? Представете си, че си пишете с някого, но ви позвънят на вратата и вие трябва да отворите. Това е идеалното време за подобен израз. Друг подобен акроним е и “BBS” или “Be Back Soon”, което както се досещате означава, че се връщате скоро. 

B/C

Този тип акроними са много характерни за всякакъв вид неофициална писмена комуникация, основно чатове или текстови съобщения. “B/C” е един от най-използваните изрази и представлява съкратена версия на думата “because” или “защо”. 

BTW

Мисля, че този момент всички сме чували акронима “BTW”. Ако не сте, сега му дойде времето. Той означава – “By The Way” или на български “между другото”.

P.S.

Ето ви и един израз характерен за писането на имейли, ние и в българския имаме подобен. “P.S.” идва от латинското ”Post Scriptum” и се слага на края на имейлите. То е еквивалентно на българския послепис и се използва, за да се добави нещо в края на писмено съобщение. 

TY

Друг много популярен акроним в онлайн пространството е “TY”. Той се използва като “Thank you” или в превод на български – “Благодаря ти”. Друг вариант, под който можете да го срещнете е и “TQ”. Така че не се изненадвайте ако срещнете някакви разновидности. 

FAQ

Следващият акроним е “FAQ”, което представлява – “Frequently Asked Questions”. Това се превежда като “Често срещани въпроси”. Можете много често да го срещнете по сайтове на различни компании, където те разясняват някакви възникнали въпроси.

IDK

Днес съм се фокусирала само върху най-използваните акроними, че иначе тази статия няма да има край. “IDK” означава “I Don’t Know” и се използва, за да кажете, че не знаете нещо. На български също имаме подобен акроним – “нз”.

TBA

“TBA” представлява “To Be Announced” и се използва, когато някаква информация все още не е съобщена. Представете си, че сте подранили много за полета ви. На таблото ще пише нещо подобно. 

TGIF

Не знам дали сте чували този акроним – “TGIF”, но аз поне много го използвам, особено в имейли с колеги. Той означава – ”Thank God, It’s Friday” или “Слава богу, че е петък”.

TYT

“TYT” или “Take Your Time” означава да не се притеснявате и да не бързате. Много често се използва, ако водите разговор с някого и трябва да го прекъснете по някаква причина. Тогава те могат да ви отговорят така, за да ви успокоят, че няма проблеми.

TTYL

“TTYL” означава “Talk To You Later” и се използва като край на разговор. На български означава, че ще говорите по-късно. 

Естествено имайте предвид, че има още изключително много акроними в английския. Няма как да ги мина всичките в един урок, но това са може би най-разпространените. Ако искате да научите още за писмената комуникация в английския, можете да прочетете статиите ни “Как се пише увод на имейл на английски?” и “Как да напишем съдържанието на един имейл?”.

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!