fbpx

Блог

4-те Най-Чести Притеснения на Хората, Които Учат Английски!

съвети за начинаещи

В днешната статия ще се фокусираме върху най-често срещаните притеснения на хората, които учат английски. Ще говоря основно от моя опит, защото аз като всички вас съм минала през процеса на учене и помня, че не се минава без никакви притеснения. Надявам се да успея да ви успокоя малко и да ви дам някои полезен съвети за начинаещи за това как да се преборите с притесненията си! 

Езиковата бариера 

Това е, може би, най-разпространеното притеснение и то спира много хора. Независимо на какво ниво са, много хора просто не смеят да проговорят на английски. Страх ги е да говорят на английски с англоговорящи, пък и не само. Притесняват се, че ще допуснат грешка или няма да ги разберат. Истината е, че в началото ще допускате грешки, но не трябва да оставяте това да ви спира! Трябва да се отпуснете и да говорите, изобщо не е нужно да сте перфектни. 

Местните имат предразсъдъци към нас

Естествено има всякакви хора и някои от тях могат да бъдат и много груби, но като цяло повечето хора няма да ви направят проблем, ако объркате нещо или се запънете, докато говорите. Напротив, масата ще се опитат да ви помогнат. Все пак един съвет от мен, ако смятате, че има опасност да не ви разберат, говорете по-силно и не си мънкайте под носа, за да могат поне да ви чуят…

Убеждението, че българите имаме много лош акцент. 

Още едно разпространено мнение, което само ви пречи да се упражнявате. Говоренето е пътят към научаването на един език! Естествено, че се случва понякога да не ни разберат, но това се случва на всички езици, включително и на български. Да знаете какви неразбираеми акценти и диалекти съществуват във Великобритания, те и те самите понякога не могат да се разберат. Ако искате да се посмеете малко можете да видите видеото ми, където реагирам на най-неразбираемите акценти.

Граматиката и правописът са безкрайно трудни. 

Много хора смятат, че едва ли не граматиката и правописа са по-трудни и мъчителни специално за нас българите, което просто не е така. Помислете например за китайския, с всичките му йероглифи. Да не би той да е по-лесен, ако искате направо да го научим набързо за малко почивка от английския. Изобщо не си внушавайте, че английският е много труден само заради различната азбука, така само си усложнявате живота. Всеки език си има своите странности и английският не е изключение, но просто трябва да приемем, че това е един чужд език, който ни трябва, и да се захванем сериозно да го научим. С английския ще ви разберат навсякъде, така че определено си струва. Ако все пак не сте достатъчно мотивирани и искате още съвети за начинаещи, погледнете статията ни с причини защо трябва да научите английски.

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!