fbpx

Блог

Как се пише увод на имейл на английски?

как се пише увод на имейл на английски

В последно време на всички ни се наложи да пишем много имейли и много от нас се притесняват, че не знаят как да ги започват. Това е напълно нормално и не трябва да се възприемате за по-глупави, ако се чувствате по този начин. Много хора се затрудняват още в самото начало и това ги възпира да комуникират свободно. Затова сега ще ви отговоря подробно на въпроса как се пише увод на имейл на английски и по-специално, как се започва един официален имейл. 

Как се пише “Subject”?

Естествено първо пишем имейл адреса на човека, който искаме да го получи. Отдолу идва една много важна част – писането на “Subject”. Този ред е от съществено значение, за да може получателят да се ориентира в съдържанието. За каквото и да е имейла, винаги се стремете темата да е кратка и ясна. С този ред друг човек трябва да може да разбере ориентировъчно темата на имейла и спешността му. Ако е важно имейлът да бъде прочетен скоро, винаги можете да напишете “emergency” или “urgent”.

Как се пише поздрава?

Сега преминаваме към писането на самото съдържание на имейла, което плаши толкова много хора. Запомнете, че в началото винаги трябва да има поздрав. И тук идва трудната част, трябва да използвате правилното обръщение. Много е важно да знаете до кого пишете. Ако объркате името на човека най-вероятно той изобщо няма да се занимава да прочете остатъка от имейла. 

Нека първо да започнем с универсалните поздрави. “Hi!/Hello!” – не можете да сбъркате с тях. Тези поздрави са идеални, на когото и да пишете, независимо дали се обръщате към приятели, шефа ви или човек, когото не познавате. Ако знаете името, винаги можете да го сложите и да стане – “Hello Bob!”

Защо казвам, че поздрава е толкова важен? Защото, ако се обръщате към някого прекалено формално, ще звучите студено и дистанцирано. Винаги трябва да сте учтиви и професионални, но не и студени. Златното правило е да спазвате дистанцията, която е установил другият човек. Естествено, че ако ви е поздравил с “Dear Madam” няма да отговорите с “Hey you” или поне се надявам да не го правите…

Друг хубав и формален поздрав, който винаги можете да използвате е “Good morning”  и всички подобни като “Good afternoon, Good evening”. И пак, както с другите поздрави, винаги можете да сложите името на човека, до когото пишете – “Good afternoon Sandra!”

Друг хубав поздрав е “Dear”.  Можете да сложите първото име на човека – “Dear Lara”. Ако знаете и фамилията също винаги можете да я добавите- “Dear Lara Smyth”. Ако не знаете името, но знаете длъжността, ще стане по следния начин – “Dear Hiring Manager”.

Какво следва след поздрава?

Така вече сте написали поздрава, какво идва след това? Винаги можете да напишете следното – “How are you?”. Това изречение хем е достатъчно формално, хем звучи приятелски, показвате загриженост. Друго хубаво обръщение, което можете да използвате е – I hope this email finds you in good health. Важно е да се отбележи, че това изречение е доста по-формално и се употребява основно в официални имейли.

Какво правим ако не знаем до кого пишем?

Досега ви давах основно универсални обръщения, но какво правим, ако не знаем кой ще прочете имейла ни. В такива случаи можете да използвате следния израз – To whom it may concern. Това е много формален израз и се използва основно, ако пишете до институция. Друг вариант е да напишете “Dear Sir or Madam”. 

Ако пишем до приятели?

Когато пишете до приятели, естествено стила е коренно различен. Съвсем спокойно можете да напишете подобен поздрав – Hey man! How you doin’? Ако не сте се виждали отдавна можете да добавите “How have you been? Long time no see”. Това са много хубави и подходящи неформални изрази.

Както видяхте, започването на един имейл не е особено трудно и се надявам да съм успяла да отговоря на въпроса как се пише увод на имейл на английски. Важното е винаги да знаете до кого пишете, за да знаете какво да е обръщението. В следващата статия ще разгледаме как се пише остатъка от имейла. А за повече информация, гледайте видеото ми в YouTube. 

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!