fbpx

Блог

6 Съвета за Това Как да Бъдем по-уверени, когато Учим Английски

как да сме по-уверени

Уверени ли сте докато говорите на английски? А искате ли да добиете повече увереност? Ако отговорът е да, значи сте на правилното място, защото ще ви дам най-добрите си съвети как да сме по-уверени, за да се притеснявате по-малко, докато говорите и да се отпуснете.

Страхът от непознатото

Нека първо да изясним кое ни прави неуверени, за да разберем как да го преборим. Първото и най-сериозно притеснение, което имат хората, е страхът от непознатото. Когато ходите на ново място се притеснявате, че не знаете какво да очаквате или се запознавате с нов човек и ви е страх да не ви се смеят. Този страх се преодолява само когато започнете да говорите! Няма да стане с криене вкъщи. 

Самокритиката 

Вечно се стремим да сме перфектни и да се харесаме на всички. Но в крайна сметка единствено трябва да се харесаме на себе си и ние самите да сме щастливи от работата и знанията ни. Ние няма как да сме перфектни, но не бива да се самоизяждаме за това, а да се радваме на успехите ни. 

Критика от околните

Дори и ние самите да не сме самокритични винаги ще се намери някой, който да реши да ни внуши подобни идеи. Изобщо не се давайте на такива хора, не им обръщайте внимание и ги дръжте настрана. Вие си учете езика и се упражнявайте, а пък останалите да мислят каквото искат. 

Speak English and home or record yourself 

Сега, нека да пристъпим към частта със съветите ми как да добиете увереност. В крайна сметка всяко едно умение изисква практика. Не винаги има с кого да си упражняваме английския, пък и дори и да има, не винаги се чувствате уверени да говорите пред чужди хора. Затова заставате пред огледалото и започвате. Може също така да се запишете на телефона, за да се чуете как звучите. 

Подготвена малка биография 

Когато говорите с някого едно от първите неща, които могат да ви питат е да разкажете малко за вас. За такива случаи е полезно да имате кратка подготвена биография, за да не блокирате. Също така, ако се притеснявате, че разговорът не върви, можете да си подготвите няколко въпроса.

Говорете с непознати 

Това може и да звучи малко странно като съвет, но повярвайте ми непознатите са най-подходящите хора, на които да тествате езиковите си умения. Колкото и да издъните разговора в крайна сметка едва ли ще ги срещнете отново, така че поне може да сте по-спокойни. 

Анализирайте себе си

Сега да уточня какво имам предвид тук. Анализирайте себе си, но не грешките, а позитивните ви страни и какво ви се е получило. Естествено, че и грешките имат своето място е ученето, но особено ако сте много неуверени, прекаления фокус върху недостатъците ви само ще ви попречи. 

Не се фокусирай върху себе си

Много често се вманиачаваме от мисълта, че другите хора забелязват грешките и ни се смеят за тях. Но истината е, че на малко им пука чак толкова каква грешка сте допуснали. Дори да я усетят най-вероятно бързо ще я забравят, така че го карайте по-спокойно и просто се забавлявайте докато говорите. 

Стой изправен 

Ето и последният съвет как да сме по-уверени или по-скоро да създадете илюзията, че сте по-уверени отколкото сте. Дори да сте много неуверени и да ви е страх, не бива да го показвате. Говорете и продължавайте да говорите и ще видите как ще стане по някое време. Запомнете винаги говорете бавно и високо, това създава илюзията, че сте по-уверени.  Увереността да започнем да говорим е една от най-трудните страни на всеки език, по-трудна от всяка граматика или лексика. Единственият отговор на въпроса как да сме по-уверени е, че в крайна сметка трябва да се преборим със страха ни, защото това е единственият начин да се научим наистина да използваме езика. Ако искате да научите още за притесненията на учащите английски вижте статията ни “4-те Най-Чести Притеснения на Хората, Които Учат Английски!”

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!