fbpx

Блог

Как учтиво да сложим край на скучен разговор?

уроци по английски

Случвало ли ви се е някога да водите толкова скучен разговор, че да се чудите как да го прекъснете. Попадала съм в много такива ситуации и знам колко трудно е да сложим край на такава тягостна ситуация. Затова днес като част от нашите уроци по английски ще ви дам няколко учтиви израза на английски, с които да се измъкнете от подобна ситуация. 

Не използвайте клишета

Първата стратегия е да си измислите добро оправдание, за да се измъкнете от скучния разговор. Важно е да си намерите добра причина, а не някое клише, защото те винаги са очевидни. Внимавайте с изрази като “Excuse me, I need to go to the bathroom.” или “I need to get a drink”, защото всички знаят, че това са оправдания и едва ли ще ви се получи измъкването. Вече, ако съвсем нищо друго не можете да измислите, ги използвайте, но сега ще ви дам по-хубави изрази. 

Намерете добра причина

Хубава причина, която можете да използвате е, че трябва да се обадите в къщи или на английски –  “Excuse me, I need to make a quick call home.” Ако имате деца, можете да използвате – “Please excuse me, I have to check on the kids before they go to bed.”  Ако често ходите по мероприятия, трябва да имате поне няколко израза, които знаете наизуст. Много хубав израз е “I just saw someone I know. I would go and say hello.”, което означава, че сте видели някого, когото искате да поздравите. Друг подобен израз е “I see a few of my colleagues that I need to pass some information on, so I have to end the conversation here.”   

Когато се сбогувате с някого

Независимо какъв е бил разговорът ви, винаги е учтиво да се сбогувате подобаващо с другия човек. Можете да използвате изрази като “It was nice talking to you.” или “It was really good to see you.” Друг много любезен израз, който е идеален за ситуацията, е – “It was really nice talking to you, but I promised myself that I would get to know some new people, so I should probably go do so. I will catch you later”. Тези изречения си ги повторете и научете поне няколко от тях наизуст.

Помолете да ви запознаят с някого

Ако не познавате много хора на мероприятието, можете да помолите човекът да ви запознае с някого. За да ги помолите за това, можете да използвате следния израз – “I would love to meet a few new people at this event. Can you introduce me to anyone?” Или можете да смените последното изречение и да ги попитате с кого предлагат да говорите след това или на английски “Who would you suggest I talk to next?”

Запознайте събеседника си с нов човек

Още една стратегия, която може да ви помогне, е да се опитате да запознаете събеседника ви с друг човек. Израз, който можете да кажете, за да ги запознаете, е “Ooo, I see my friend Tony. I think you two have a lot in common. Let me introduce you.” Или друго изречение, което можете да употребите е “I see Bill. I think he will be very interested to hear about your new project.” И след това се молите те да се заговорят и вие незабелязано да се измъкнете.

Бързо напуснете “полесражението”

Друг вариант е бързо да напуснете разговора и да не им дадете време да реагират. Можете да кажете “It’s been great talking to you but I gotta go. I will catch with you later.” или на български “Беше ми много приятно да си поговоря с вас, но трябва да тръгвам.” Също можете да използвате – “It’s been a pleasure meeting you. I really enjoyed it. Моят съвет е да си харесате няколко от тези изрази и да ги научите наизуст. Когато ги имате на готово, няма опасност да блокирате и ще можете спокойно да излезете от разговора. Ако все пак се притеснявате да не блокирате, докато говорите на английски, можете да видите статията ни по един от другите наши уроци по английски “Как да не блокираме на английски”.

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!