fbpx

Блог

Как да поддържаме разговора жив?

фрази на английски

Обичате ли да водите интересни разговори? А можете ли? Умението да водим разговор е много важно, защото то е в основата на изграждането на отношенията ни с останалите. Ако изпитвате затруднения и се притеснявате, аз съм тук, за да помогна с фрази на английски и сега ще ви издам тайната на интересния разговор!

Покажете, че сте заинтересовани от събеседника ви.

Може би сте забелязали, но ние хората много обичаме да говорим за себе си. Ако разговорът умре винаги можете да зададете въпрос на събеседника ви, за да покажете, че сте заинтересовани от живота му. Пък дори и да не е съвсем така. Най-важното е да задавате въпроси и да показвате инициатива.

Разберете от какво се интересува събеседникът ви. 

Това е една много разпространена стратегия за водене на разговор. На английски се казва “You need to find out what is someone into.”. Ето ви и няколко хубави въпроса, които можете да зададете. “What do you wish you had more time for?” или на български – За какво ти се искаше да имаш повече време? Друг интересен въпрос е “If you could do something different right now, what would that be?”.  Което в превод означава – “Ако можеше да правиш нещо различно сега, какво щеше да е то?”

Find a common ground 

“Find a common ground” или с други думи, намери общи интереси със събеседника си. Когато имате общи интереси и теми е много по-лесно да “стопите леда” и да водите интересен разговор. Ето и примери за въпроси, с които можете да намерите някакви общи хобита. “What do you do for fun?” или в превод “Как се забавляваш?”. Следващ въпрос – “What are you into?”, което означава “От какво се интересуваш?”.   

Отворени въпроси

Много е важно какъв тип въпроси задавате. Избягвайте да използвате затворени въпроси или с други думи, въпроси, на които се отговаря с една дума. Много по-добре е да задавате отворени въпроси, защото така събеседника ви е принуден да каже поне няколко думи. Обикновено те започват с въпросителни думи като “What, when, why, who, how”.  Например “How do you like your coffee?”, което означава “Как си пиеш кафето?”. Това дава възможност за един много по-широк отговор. 

Отговори 

Само тук да ви напомня, че освен да задавате въпроси, вие ще трябва и да отговаряте на такива. Един разговор не е само задаване на въпроси, трябва и двете страни да дават хубави и широки отговори. В крайна сметка не трябва да стане като разпит. 

Бъдете отворени за мнения различни от вашите

Колкото и да е трудно понякога да възприемете нечие чуждо мнение, винаги ще се намери някой, който мисли различно от вас. Ето няколко хубави израза за такива ситуации. “Oh, I hadn’t thought about that like that.”, което означава “Не съм мислила по този въпрос по този начин.”. И още един учтив израз, който можете да използвате е “That is a really interesting point.” Или в превод това означава “Това е интересно виждане, това е интересна идея.” Това са добри начини да избегнете спорове, за да може разговора за върви гладко.

Keep it short and sweet

Когато отговаряте на въпроси, внимавайте да не обърнете целия разговор към себе си. Отговаряйте кратко и ясно! Както казах, всички много обичаме да говорим за себе си, но е важно да не вземем да си отегчим събеседника. Идеята е да водим интересен и динамичен разговор, а не дълъг и скучен монолог.  Ако следвате тези основни стъпки, всички ще са очаровани от вас и след всеки успешен разговор ще трупате все повече увереност и самочувствие. Понякога обаче разговорът е толкова скучен, че просто няма спасение и тогава ви трябва учтив начин да го прекратите. Ако ви трябват идеи за фрази на английски, вижте статията ми “Как да сложим край на скучен разговор на английски?”.

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!