fbpx

Блог

Запознай се с Николая Кръстева

Николая

Усмихната, вдъхновяваща, популярна и носеща много позитивизъм… тя е Николая Кръстева. Станала популярна като тв водеща на предаването „Аз уча английски“ по телевизия BIT, днес се срещаме с нея, за да ви запознаем с другото ѝ аз, това на вдъхновяващ автор и лайф коуч. Запознайте се с Николая Кръстева и нейната първа книга „Шерѝ“.
Bookspiration: Здравей Николая! Радвам се, че най-накрая намерихме време да запознаем нашите читатели и приятели с теб, твоята харизма и разбира се вдъхновяващата книга „Шерѝ“. Не е тайна, че с теб се познаваме отдавна и аз със сигурност мога да кажа, че ти си един от най-положителните хора, които познавам. Винаги се усмихвам, когато си говорим. Но нека разкажем нещо повече за теб на всички. Кажи откъде си, какво те вълнува в момента? Въобще разкажи малко повече за себе си?

Николая: Здравей! Аз съм от прекрасния Гоце Делчев, където израснах. Но на 17годишна възраст малкия, китен град ми се видя тесен и тръгнах по света. Първо отидох да уча в Благоевград, после заминах за София, там живях малко и после заминах за Обединени Арабски Емирства – Абу Даби. Там останах 2 години, след което спечелих зелена карта за Америка и естествено без да се замислям, се озовах в самолета за страната на неограничените възможности – в истинския смисъл на думата. Там живях и пътувах 14 години, натрупах безценен житейски опит, срещнах много различни култури, хора, нрави. Отвориха ми се хоризонтите, намерих себе си и се завърнах в родината си, намерена и осъзната, земна и знаеща какво ме прави щастлива. А то е да карам хората да се усмихват. Това ми е призванието. Сега заминавам отново за Благоевград, защото записах да уча нещото, към което винаги съм се стремяла подсъзнателно – психология.

Bookspiration: Обиколила си няколко континента. Живяла си в Америка, Дубай и къде ли още не? Кое е мястото, което ти допадна най-много, което те вдъхнови? И защо точно това място?
Николая: Обичам Средиземноморието. Юга, топлия нрав на хората. Истанбул винаги ще ме пленява с история и гостоприемство, Буенос Айрес с магнетизма на тангото и чувството, че съм в Европа, Испания – с музиката, горещите ритми на фламенкото, предложено в компанията на сангрия, традиции, усмихнати, добре изглеждащи хора, Израел, където на Галилейското езеро се почувствах повече от всякога българка, Сингапур – очарована от комбинация между западната дисциплина и отличното обслужване на Изтока, красивият и спокоен Абу Даби, и естествено не на последно място – неповторимия Чикаго, изпълнен с джаз, концерти, театри, култури от цял свят, история, архитектура и незабравими моменти.
Ако трябва обаче да посетя още само едно място на тази земя, без да се замисля, това ще е Андалусия.

Bookspiration: Имаш толкова пътувания зад гърба си, но въпреки всичко сега си в България. Какво би посъветвала нашите приятели – да пътуват или да си стоят у дома? Да отидат да видят други светове или да стоят у дома, здраво хванати за българските корени?
Николая: Препоръчвам им да стегнат куфара сега, да отворят очите си, сърцата си и главите си (само при това условие) и да тръгнат към някой земен рай. Нищо не може да те обогати, да ти смени мирогледа за теб самия и за света, да те накара да научиш много за себе си, както едно пътуване до други земи.
Корените са си корени. Ти винаги се връщаш оттам откъдето си тръгнал. Но пътуването е силно задължително за всеки човек.

Bookspiration: И в този дух, кажи всъщност защо се върна да живееш в България? Какво те провокира? Със сигурност, си била на доста по-подредени места с много повече възможности. И въпреки това, ти си тук… за което аз лично много се радвам 🙂
Николая: Завърнах се, защото исках да живея по-спокойно, в малък град, където да познавам хората и те мен, да няма дълги разстояния и да се срещам лесно и спонтанно с приятелите ми, което в Америка не може да се случи. Да мога да се разхождам по улиците, без да ми трябва кола, да има звезди на небето, да дишам чист въздух и да ям домати от градината на леля Райна. Дето една приятелка каза “Ти обиколи света, за да разбереш, че по-хубаво от вкъщи няма”. Та така.

Bookspiration: Правейки един лек преход от личния ти живот към творческия, бих искала да те попитам какви книги обичаш да четеш? Кои са любимите ти автори и произведения? С какво са те запленили те и как са повлияли на живота ти?
Николая: През последните 5-6 години чета предимно философски и книги свързани с духовното развитие на личноста, с това как да изградиш самосъзнание, дисциплина, отговорност към себе си и заобикалящия те свят, как да си максимално
продуктивен, а и в същото време да имаш време за почивка. Любимо произведение нямам. Всичко, което съм прочела ми се е отразило по един или друг начин. Когато чета, запомням нещата които ми трябват в момента. Записвам си бележки в главата. И скоро след това забравям и заглавието и за какво се е отнасаля книгата. Имена не помня така или иначе.

Bookspiration: Тези книги имат ли отношение към написването на първата ти книга „Шерѝ“ или друг момент от живота ти те вдъхнови, за да я напишеш?
Николая: Тези книги, а и ред други неща разбира се, промениха мирогледа ми за живота, за хората, за света и естествено житйският ми опит в комбинация с тези книги родиха книгата “Шери”. Вдъхновението дойде от това, което заварих в България, когато се прибрах, сравнявайки го с това , в което съм живяла през последните 15 години. Бях втрещена от някои неща и вътрешния ми бунт се изля върху страниците на “Шери”.

Bookspiration: Кажи на всички какво означава „Шерѝ“ и защо точно това заглавие избра, тъй като е доста непопулярно за България?
Николая: Дойде време да слагам заглавие на книгата и се заговорихме с един мой приятел. Аз му казах,че не знам какво заглавие да сложа. Минаха ни куп идеи, но нищо не ми падаше на сърце. Тогава той каза, “Наречи я Шерѝ”. А “Шерѝ” в превод от френски означава “Скъпа, Мила”. Приятелката ми от детството живее във Франция И точно тогава дойде със съпруга си да се видим. Те постоянно се обръщаха един към друг със Шерѝ. Звучеше много топло, мило и красиво. И понеже аз исках моето обръщение към читателя да прозвучи по същия начин, реших, че това е най-подходящата думичка за заглавие. И така дойде “Шерѝ” на бял свят.

Bookspiration: За кого написа книгата и какво послание носи тя? Кой трябва да я прочете на всяка цена и защо? Аз много добре знам, тъй като съм един от първите ѝ читатели. Книгата се чете на един дъх и определено е силно препоръчителна за много български дами 😉
Николая: Книгата е за всички. В нея са описани житейски ситуации, в които няма някой да не е изпадал. Книгата е написана така, че човек да си сверява часовника. Даже и аз понякога отварям страниците ѝ и си припомням някои неща, които в ежедневието ми се изплъзват и за които и аз забравям. Обръщението ми е към българската жена, защото тя ме провокира. Бях много ядосана, че българката страда от един милион комплекси и няма никакво самоуважение. Говоря за моето поколение. За по-младите генерации нямам впечатления. Надявам се там нещата да са по-добре. И така, седнах един ден и книгата просто сама се пишеше. Отне един месец. Изглежда, че съм била много ядосана. (и тук последва лъчезарната усмивка на Николая)

Bookspiration: Николая, кажи ми има ли формула за щастие? Защо толкова много се страхуваме да бъдем щастливи и да правим това, което ни прави щастливи и ни кара да се чувстваме добре?
Николая: Всеки човек трябва да има собствена формула. Освен това тази формула с годините се променя. Както се променят и преоритетите. Щатието е начин на мислене. Преди години моята формула за щастие беше – дайте ми един два куфара и един самолет и ме оставете. Сега е съвесем различно. Основното условие за щастие обаче, сега или преди, или след 10 години, е вярата в себе си и желанието да си щастлив. Оттам нататък всичко е много субективно. Що се отнася до страха – ако можех просто да залича с магическа пръчица страховете на хората, този свят щеше да е друго място. Основния страх, поне в малкия град тук е какво ще кажат хората. И ето ти основата на нашето нещастие. “какво ще кажат нашите?”, какво ще кажат приятелите ми, роднините, комшиите и всички останали, които виждаш само един или два пъти в годината и на които изобщо не им пука за твоето щастие. Но на теб ти пука, странно защо, за тяхното мнение. Това ме побърква. Страха, че няма да успееш да построиш живота си съобразно очкванията на всички покрай теб. Вместо да живееш спрямо собствените си принципи, желания и нужди. Та ако ме питаш и страха да разочароваш самия себе си, заради факта , че ти може би имаш определени очаквания за себе си. И след което самочувствието ти се срива и настава “края на света.” И оттам нататък фаза -самосъжаление и оставане в тази фаза завинаги.
Каква е формулата за щастие не знам, но знам, кое ни прави нещастни – страхове и очаквания – главните ни врагове. Но тук има и едно друго нещо – всеки ме пита как да съм щастлив, всеки иска да е щастлив, или поне така казва. Но много хора нищо не правят по въпроса. Имам чувството , че много хора не искат да са щастливи. Те не желаят да се наслаждават на живота. И това не задължително изисква куп пари. Много хора искат просто да играят ролята на жертва за да ги съжаляват, че така е по-лесно. А може пък точно това да ги прави щастливи. Темата е много дълга, особено тук на Балканите.

Bookspiration: А ти щастлива ли си? Намерила ли си твоята щастлива формула?
Николая: Разбира се, че съм щастлива. И сега ще ти кажа защо – научих се да нямам очаквания, защото те носят разочарования, боря страховете си всеки ден и ги наказвам в ъгъла до стената, когато много ме ядосат. Рискувам, падам , ставам, продължавам. Всеки ден научавам нещо повече за себе си. Опознавам се. Приемам се такава каквато съм. Каквото не ми харесва – променям. И не на последно място – намерила съм призванието си, имам мечти, преследвам ги, винаги имам и мечти в резерва, за по-сигурно. Имам верни приятели, които ме обичат и аз обичам. Жива съм, здрава съм, обичам да се смея. Не се взимам насериозно. От миналото помня само хубавите моменти и уроците. Живея днес.
Обичам. Празнувам. Благодарна съм.

Bookspiration: Знаем, че си много отворена към всякакви предложения. Обичаш да общуваш с хората, да си говориш с тях… Разкажи ни малко повече за Николая като лайф коуч, защото много хора дори не знаят какво е това и с какво може да им бъде от полза.
Николая: Чух за тази професия, когато аз самата имах нужда от такъв. И намерих едно училище в Америка, в което учиш за да станеш лайф коуч. Това е за хора, които искат да помагат на други хора да постигнат мечтите си, да намерят себе си, и да им помогнат да бъдат искрени със себе си. Това е в основата на нещата. Когато клиент ми се обади, аз не му давам съвети, а с въпроси го провокирам да намери отговори на собствнеите си въпроси. Защо сам да намери отговори? Защото всеки от нас знае най-добре от всички какво е най-добро за нас самите. Ние имаме отговорите, но егото, страха и предрасъдъците ни заглушават тихия и деликатен глас на нашата интуиция и ние просто не я чуваме или не искаме да я чуем, защото понякога тя не ни казва най-приятните неща на света. Като например интуицията казва- “скъпа , ти си с човек, който не те обича”. Но скъпата не иска и да чуе за това и започва да се чуди и да се мае какво да направи за да накара този човек да я заобича или как да спаси връзка, която отдавна не е за спасяване. Та лайф коуч е човекът, който те приканва да се обърнеш към истинското ти аз, да се вслушаш в гласа на интуицията ти, заедно поставяте цели, които искаш отдавна да постигнеш. Постигането на големите цели става с помоща на бебешки стъпчици, които правиш всяка седмица, стъпки, които ти си определил, които са по силите ти, и не можеш да се провалиш в тях. На края на седмицата се чуваш с лайф коуча ти и казваш какво си изпълнил, изпълнил ли си го и ако не – какво те е спряло. Обсъждате ги тези неща, никой за нищо не те съди, никой не те критикува, научаваш се на това какво можеш, какво не можеш, какво е непосилно за теб, какво е лесно за теб, какви са преоритетите ти и много други важни неща за теб. Ролята на лайф коучът е да те мотивира и да те държи отговорен към собствените ти обещания към себе си. Много е интересно. Ние по време на курса на обучение имахме такива хора и беше страхотно. Всяка седмица отчитате прогреса, който си направил и това те кара с всеки изминал ден да имаш все по-голяма вяра в себе си и по-добра самооценка. Аз винаги чаках с нетърпение разговорите с моя лайф коуч. Работиш с този човек в екип за твоето самоосъществяване. В екип е много по-лесно и забавно отколкото, когато си сам. В много случаи, хората се провалят да постигнат целите си, защото си поставят непосилни неща, за много кратък период от време. След което настава разочарование, изпадене в дупка и тъпчене на едно место. Когато се работи с лайф коуч, той внимава да не се поставят такива неизпълними цели. И следователно – не се стига до провали и разочарования.

Bookspiration: Това е прекрасно и със сигурност много полезно за всеки. Кажи на нашите приятели къде могат да те открият и да се свържат с теб?
Николая: С мен могат да се свържат на:
Фейсбук страницата ми : Николая Кръстева (@nikolayakrastevaauthor)
Имейл: info@nikolayakrasteva.com Уеб страница: https://nikolayakrasteva.com/

Bookspiration: Супер, сигурна съм, че много хора ще се свържат с теб. Но сега не мога да не попитам дали да очакваме нов творчески порив за написване на втора книга от Николая Кръстева или…?
Николая: Започнах да пиша нова книга, или по-точно две паралелно. Ще видим коя ще изпревари другата.

Bookspiration: Това е страхотна новина. Не една, а две нови книги… в процес на писане от теб. Наистина ми усмихна деня 🙂 За финал, може да пожелаеш на нашите читатели и приятели нещичко, а защо не и на нас и на самата себе си?
Николая: Пожелавам на хората да се научат да се наслаждават на живота, а тези, които го могат – да не спират да го правят. Пожелавам им да мечтаят до безкрай, да намерят призванието си и да уважават себе си!

Много ти благодаря за отделенето време и за прекрасните споделени мисли с нас и нашите читатели, Николая.

А вие, приятели, коментирайте, споделяйте и ни пишете с кой друг автор желаете да се срещнем в Bookspiration! И не забравяйте, че сте попаднали на мястото, в което книжните вдъхновения стават реалност, а преживяването и удоволствието от четенето са пълни.

И. Йотова
Bookspiration

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!