fbpx

Блог

Тайната на успеха

навик

Днес пиша за едно много мощно средство, което променя и преобръща животи и се нарича навик. Да, навик – правилно прочетохте.

Мислейки си, че знаем какво са навиците, и имайки ги за нещо нормално и почти досадно, не осъзнаваме колко често не използваме тяхната сила, за да променим живота си към по-добро. Напротив даже – подценяваме ги и вместо да ги използваме в наша полза, ние им ставаме подвластни. Негово Величество навикът e нашите успехи и нашите падения.

Още преди две хиляди години Аристотел е казал, че ние сме това, което вършим многократно, т.е. ние сме нашите навици. Набързо, преди да преминем по-нататък, помислете вашите навици накъде ви водят – напред или ви държат на едно и също място.

Високите постижения на хората покрай нас не са просто резултат на единично, стихийно, спонтанно, непланувано действие. Постиженията в нашия живот са резултат на навици. Добре изградени, осъзнати навици.

Навиците – правилният път към успеха

Аз не познавам успял човек, който спонтанно и хаотично да е постигнал успеха си, а също така не познавам например човек с прекрасно изградено тяло хаотично да спортува и да е постигнал този резултат хей така, без да иска, понеже му се е получило.

Всички тези успели в една или друга област хора – спортисти, музиканти, бизнесмени, са създали полезни и постояни навици и са осъзнали ролята на навика в нашето всекидневие. Затова ние колкото по-бързо разберем силата на навика, толкова по-бързо ще го направим да работи за нас. В противен случай ние ще станем негови жертви. Защото – какво? – ние не искаме да сме жертвите, ние искаме да сме победителите.

Въпросите са следните:

  1. Какво е навик?
  2. Как да създадем тогава такива навици, които да ни помогнат да изградим удовлетворяващо настояще?

Каква е ролята на навика в нашето ежедневие?

Ще бъдете силно изненадани, като ви кажа, че между 40 и 45 процента от нашите действия или бездействия през деня са навици. Т.е. нашият живот наистина е изграден от навици. Понякога в нас съществува и заблуждението, че много от нашите действия са всъщност избор, който ние сме направили в момента, но всъщност не е избор, а е навик. Нали всички знаем клишето, което не е чак толкова невярно: „Навикът, втора природа”. Понякога, даже бих казала – и първа. Толкова сме автоматизирали ежедневието си, че чак ми е трудно да отделя навиците си от осъзнатите ми, целенасочени избори. А ти замислял ли си се по въпроса?

В такъв случай – какво е навикът?

Той е автоматично поведение, автоматича реакция. Поведение, което от толкова повторения е станало автоматично. Ние изпадаме всеки ден в много различни ситуации, като повечето от тях са ни се случвали и преди и ние съответно сме си създали автоматични реакции за тези ситуации. Тези автоматични реакции са създадени от нас за удобство, за да задоволим определена нужда или да получим някаква награда.

Анатомията на навика, за да ни стане по-ясно.

Всеки навик се състои от 3 елемента

  1. Причина, за да започне автоматичното поведение. Пример: леглото ми е неоправено, в стаята ми цари хаос.
  2. След това идва автоматичното действие – оправям леглото и подреждам стаята, след като ставам от сън.И тук идва третото съществено нещо в навика, което е:
  3. Наградата.

Тя е основният мотивационен елемент, който кара нашия мозък да запомни този модел на поведение и да го направи автоматичен. В нашия случай – оправено легло, подредена стая – наслада за окото и респоективно за мен.

Промяната

Следователно от всичко казано по-горе, за да променим навик, трябва първо да разберем причината, която го предизвиква, и после да изясним за себе си каква е наградата, която получаваме.
По всичко личи, че навиците могат да променят нашия живот до неузнаваемост. Тук е моментът да си зададем въпроса – какво трябва да направим, за да премахнем лоши навици, които не ни носят никакви ползи и които просто ни изсмукват ценното време? Как да излезем от инерцията, която ни носи буквално наникъде? Искаме ли да се носим по течението, вместо да хванем с две ръце руля на живота си и да го насочим в посоката, в която ние искаме.
Как да променим стари и ненужни навици?
Как да изградим нови, полезни навици, с които да живеем по-пълноцененно, да постигаме каквото пожелаем, да чувстваме наистина, че живеем живота, който искаме?
Отговори на всички тези въпроси ще обсъдим в следващите ни теми. А вие имате за задача да разпознаете поне 3 навика, които правите всеки ден, да прецените те какво ви носят – ползи или вреди, и да разберете също каква е наградата от тях, защото наградата или удоволствието е основният мотиватор.

Следва продължение…

Търсене:
Последни постове:

Чудиш се кое ниво си?

А1, А2, B1, B2, C1… Направи тест за определяне на нивото!